The Rolling Stones este o trupă faimoasă care a luat naștere la Londra în 1962. Formula originală a trupei îi includea pe Brian Jones, care cânta la chitară, muzicuță și clape, Mick Jagger, care era vocalistul principal al trupei, Keith Richards la chitară și voce, Bill Wyman ca basist, Charlie Watts ca toboșar și Ian Stewart ca pianist. The Rolling Stones a fost una dintre trupele de frunte ale “Invaziei Britanice” din Statele Unite în 1964. Trupa a obținut și și-a păstrat succesul comercial de-a lungul anilor 1960 și 1970 și a devenit una dintre cele mai longevive și influente trupe rock din istorie. Trupa a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 1989 și a vândut peste 200 de milioane de discuri în întreaga lume.

Începutul carierei

Keith Richards și Mick Jagger au fost prieteni din copilărie și colegi de clasă în anii 1950. Jagger și un prieten, Dick Taylor, au format o trupă de garage rock în anii 1950 și au început un parteneriat cu Richards după ce Jagger l-a întâlnit pe peronul unei stații din Dartford. În 1961, Alan Etherington și Bob Beckwith s-au alăturat trupei și au început să se numească Blues Boys. În 1962, trupa a trimis o casetă cu cele mai bune înregistrări ale lor lui Alexis Korner de la Blues Incorporated și mai târziu au cunoscut trupa cu care au început să improvizeze ulterior. Trupa a început să cânte împreună, iar formația a fost completată în 1962, când Tony Chapman s-a alăturat ca toboșar. Când au fost întrebați de un jurnalist cum se numesc, Jones a spus “Rollin’ Stone” după ce a văzut un LP al lui Muddy Waters întins pe podea.

Trupa a susținut un spectacol intitulat “the Rollin’ tones” la Marquee Club din Londra și a pornit în primul lor turneu prin Marea Britanie. Până în 1963, trupa a început să câștige popularitate, iar în 1964 a devenit oficial “The Rolling Stones”. Ulterior, trupa a obținut un contract de înregistrare cu Decca Records, contract care prevedea ca trupa să primească de trei ori mai mult decât rata obișnuită a redevențelor, control artistic deplin și proprietatea asupra propriilor casete masterizate.

Primul single al trupei a fost un cover al piesei “Come On” a lui Chuck Berry, urmat de “I Wanna Be Your Man” și “Not Fade Away”, single-uri ce au acaparat imediat topurile. Piesele de pe primul album al trupei, lansat în 1964, au fost în mare parte cover-uri, cu excepția a trei piese. Trupa a plecat într-un turneu pe care l-a descris ca fiind dezastruos și a început să înregistreze în Chicago, unde au înregistrat primul lor hit numărul unu, “It’s All Over Now”.

Avansarea în carieră

Următorul album al trupei în Marea Britanie, ‘The Rolling Stones No.2’, a fost lansat în 1965 și a ajuns pe primul loc în topurile din Marea Britanie și pe locul 5 în SUA. Următorul album al trupei, “Aftermath”, a fost lansat în 1966 și a fost primul care a conținut cântece compuse în întregime de Mick Jagger și Keith Richards. Albumul a ajuns pe primul loc în Marea Britanie și pe locul doi în SUA.

La începutul anului 1967, trupa a lansat “Between the Buttons”, care a ajuns pe locul trei în Marea Britanie și pe locul doi în SUA. Cam în aceeași perioadă, Jagger și Richard au intrat în conflict din cauza consumului de droguri, după ce o publicație de știri a publicat un articol despre vedetele pop și consumul de droguri, în care un reporter susținea că l-a văzut pe Jagger consumând și oferind droguri, deși s-a dovedit a fi vorba de o confuzie de identitate. Săptămâna următoare, poliția a organizat o petrecere la casa lui Richard și a făcut mai multe arestări. În ciuda problemelor legale și a tensiunilor dintre membrii trupei, formația a efectuat un turneu în Europa în martie și aprilie 1967.

În urma raidului, Jagger a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare, în timp ce Richards a fost condamnat la un an de închisoare. Atât Jagger, cât și Richards au fost trimiși la închisoare, dar au fost eliberați pe cauțiune a doua zi. Ulterior, trupa a înregistrat single-ul “We Love You” pentru a-și exprima recunoștința față de loialitatea fanilor lor. Condamnarea lui Richards a fost anulată de către Curtea de Apel, iar Jagger a fost eliberat condiționat.

Următorul album al trupei, “Their Satanic Majesties Request”, a ajuns pe locul doi în SUA, deși a fost criticat. În 1968, trupa a lansat albumul “Beggars Banquet”, care a inclus cel mai cunoscut single “Street Fighting Man” și single-ul “Sympathy for the Devil”.

La sfârșitul anului 1968, Jones a recunoscut că se lupta cu presiunea turneelor, cu succesul trupei și că nu mai putea pleca pe drumuri. În 1969 s-a înecat în piscina de acasă, iar trupa l-a înlocuit cu Mick Taylor.

Ultimul album al trupei din anii 1960 a fost “Let It Bleed”, care a ajuns pe primul loc în Marea Britanie și pe locul trei în SUA. La începutul anilor ’70, trupa și-a format propria casă de discuri, Rolling Stones Records, și a lansat albumul “Sticky Fingers” în 1971, care avea coperta realizată de Andy Warhol. Albumul a fost, de asemenea, primul în care a apărut logo-ul Rolling Stones Records. De-a lungul anilor ’70 formația a lansat mai multe albume incluzând “Exile on Main St”, “Goats Head Soup”, “It’s Only Rock ‘n Roll”, “Black and Blue” și “Some Girls”.

În 1981, trupa s-a reunit din nou și a dezvoltat albumul ‘Tattoo You’, care a ajuns pe primul loc în SUA. Turneul care a urmat a fost cel mai mare și mai elaborat din istoria trupei și s-a încheiat la Chicago.

Continuarea carierei

În 1989, trupa a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame și a lansat un nou album, ‘Steel Wheels’, care a ajuns pe locul doi în Marea Britanie și pe locul trei în SUA. Turneul ulterior a fost cea mai mare producție a trupei de până atunci și a fost urmat de o pauză pentru a se concentra pe proiecte solo.

În 1994, trupa a lansat albumul “Voodoo Lounge”, care le-a adus un premiu Grammy pentru cel mai bun album rock. Trupa a încheiat anii 1990 cu albumul “Bridges to Babylon”, care a primit reacții mixte din partea fanilor.

După o pauză prelungită, trupa a lansat albumul “A Bigger Bang”, care a ajuns pe locul trei în SUA. Trupa a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare în 2012 prin lansarea unei cărți și a continuat să fac turnee până în 2014. În 2017, au lansat albumul ‘On Air’ și a plecat într-un turneu în mai 2017 ce a continuat pe parcursul anilor 2018 și 2019, dar a fost întrerupt în timp ce Jagger a fost supus unei intervenții chirurgicale.

1708816634